Co na Itálii miluju

Jak jsem sliboval, zde je seznam věcí, o kterých už teď vím, že mi budou po příjezdu chybět.

Spritz
3 částí Prosecca, 2 části Aperolu a 1 část sodovky, led, pomeranč, případně oliva. To je Aperol Spritz, nejzákladnější ze všech Spritzů. Jsou ale i bary, kde mají třeba 40 různých druhů. Drink má jen okolo 10 procent, takže se dá pít i na žízeň. V Česku už se sice také pomalu rozšiřuje, ale je zatím o dost dražší než v Itálii, a to jak relativně, tak absolutně.

Jídlo
Italská kuchyně je boží. Jak sami Italové říkají, čím více na jihu jste, tím se prý “jí lépe”. Těstoviny, pizza, zmrzlina, rajčata, mozzarella, prosciutto, lasagne, rizoto, parmezán, to vše zde mají lepší než kdekoliv jinde na světě. Ceny jsou pro nás trošku vyšší, ale v porovnání s ostatními západoevropskými státy to stále není tak hrozné.

Italská mentalita
Zdejší mentalita by se dala popsat jedním slovem, které sami Italové velmi často používají: “tranquillo” (klídek, mír, v pohodě). Přestože mě to na začátku trošku štvalo (málokdy něco funguje tak jak má, nedejbože tak, jak by to bylo nejefektivnější), ale musím říct, že člověk si za chvilku tak zvykne, že mu to přijde vlastně fajn. Italové prostě umí žít, a to je pro ně důležitější než cokoliv jiného. Jako reprezentativní příklad uvolněné mentality bych uvedl to, že v restauraci si objednáváte sklenku vína, ne dvojku vína. A oni Vám prostě přinesou skleničku vína, kolik tam toho přesně je, jestli více nebo méně, to nikdo neřeší.

Odkapávací skříňka nad dřezem
Nikde jinde než v Itálii jsem podobnou věc neviděl. Máte klasický dřez v kuchyni, a nad ním je skříňka, která vypadá úplně stejně jako všechny ostatní, ale má nerezové děravé dno. První polička je klasicky rovná, druhá je na talíře. Umyjete, položíte do skříňky, ono to uschne, a pak to zas rovnou používáte. Super!

Počasí
V Padově je tepleji než u nás, i když ne o moc, a v zimě je to příjemné. Proto se dá třeba ještě ke konci října sednout na autobus a jet na pláž vykoupat se do moře. No a když máte rádi zimu a hory, Dolomity jsou odsud autem hodinku.

V supermarketech nemusíte stát frontu na šunku
Když v italském supermarketu jdete k pultu s masem a šunkou, vezmete si pořadové číslo jako v třeba v bance, a pokud vidíte, že je před vámi moc lidí, jdete si zatím koupit něco jiného. Prodavači po každém zákazníkovi přepnou číslo a vy tak nemusíte mít strach, že vás někdo předběhne.

Jazyk
Italština je krásná. Jako jazyk mě určitě uchvátila nejvíc ze všech jazyků, se kterými jsem se kdy setkal. Navíc není vůbec složitá, dá se hezky naposlouchat a díky podobnosti s francouzštinou jsem už na začátku znal spoustu slovíček (respektive základů slov).

Poštovní známky se nemusí olizovat
Italské poštovní známky jsou klasické nálepky, které se dají “vyloupnout” z papíru okolo, takže už je nemusíte olizovat. Nevím jak vy, ale já nemám tu chuť poštovní známky rád.

Systém známkování ve škole
Ve školách v Itálii se známkuje na stupnici 0-30, kde 30 je maximum. Abyste předmět splnili, musíte získat alespoň 18/30. Takový systém je mnohem spravedlivější, než ten český (respektive ten, který se užívá na Karlově Univerzitě), protože o mnoho lépe odráží předvedený výkon – na stupnici 1-4 se moc přesně hodnotit nedá.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *